2016-05-03 Ingrid Carlsson

 

  • Kjell Ove Björk

Det här är 600:e programmet sedan start. Mats Åmvall samtalar med Monica Norberg och Per Falk som var med när det startade.

Före detta fiskaren Kjell Ove Björk från Bomhus tycker bl.a. till om fiske, skarvar, sälar och politiker.

Vart tog Agnes von Krusenstjerna-sällskapet vägen? Anita Runvald kommer och berättar.

Vad kan vi ta med oss att äta om vi ger oss ut på GökottaGunilla Mårtensson från Café Edbom, tipsar om gökotte-menyer.

Röra till tunnbrödsklämmor
2 kokta ägg 1 dl gräddfil ½ dl gräslök ½ dl dill salt citronsaft senap.

Hacka äggen blanda i övriga ingredienser smaka av med salt senap och ev. citron. Denna röra passar till kallrökt lax, ansjovis, tonfisk eller böckling. Gör klämman matigare genom att lägga på skivad kokt potatis.

Varma klämmor
75 g rökt skinka i bit 1/2 gul lök 2 dl riven ost ( med smak ex. Västerbottens ) Hacka löken och skinkan i små bitar blanda i osten. Bred senap eller Philadelphia ost på tunnbrödet. Lägg på ost/skinkblandningen och rulla ihop. In i ugnen 200 gr 7-8 min eller en stund på elden om du är på picknick/gökotta.
Lite lyxigare klämmor med räksallad
200 gr skalade räkor 1 msk dill 1 msk gräslök 1 dl majonnäs ½ dl crème fraiche senap salt peppar ev pepparrot. Blanda ihop alla ingredienser, hacka räkorna och blanda i dem sist.

Veckans krönika: Gunni Jonsson undrar “voffo gör di på dette viset?”

Veckans panel: Per Piscator, Mats Åmvall och Vuokko-Vera Bohman diskuterar bl.a.  moralen och etiken bland gode män, nya kommunstyrets försäljning av driften av Gävle Hamn, centrumplanen och ett levande centrum.