SeniorRadio-nytt april 2019

Några fasta inslag har tillkommit sedan sist. Agnetha Sjöblom, senaste tillskottet till redaktionen, väljer varje vecka ”Agnethas favoriter”, ett axplock av kommande evenemang. Helt personligt och utan anspråk på att vara heltäckande. Vid sidan av detta gör Agnetha givetvis också reportage och intervjuer.

Vidare har panelens inhoppare kompletterats med Kari Sahlin och Lotta Bålman. Kari har en bakgrund som kurator och är vid sidan av sin radiomedverkan också engagerad i miljöfrågor. Lotta Bålman är pensionerad åklagare, nu verksam på advokatbyrå. Kerstin Jacobsson, tidigare kulturchef i kommunen, fortsätter givetvis hoppa in som tidigare.

Som ni kanske noterat har vi under våren ägnat en hel del uppmärksamhet om det digitala utanförskapet, framför allt då hos äldre. Många har svårt att navigera i detta nya landskap och hamnar alldeles för lätt utanför både det så kallade offentliga samtalet, och har fått betydligt svårare att tillgodogöra sig tjänster av olika slag. Bara att köpa en tågbiljett kräver att man dels har tillgång till en dator eller smart telefon. Konsert- och teaterbiljetter likaså. Banktjänster ska vi inte tala om. Att lämna medborgarförslag till kommunen kan sedan en tid enbart göras på webben.

Det påstås att det är en generationsfråga att många som står i begrepp att gå i pension ju har datorvana från arbetslivet. Det har visat sig vara en falsk bild. Många har fått hjälp med att t ex ladda ner uppdateringar och nya programvaror från arbetsgivarens supportavdelningar. Dessutom kräver nya digitala tjänster ny teknisk utrustning, väl så dyrt för en pensionär.

Det visar sig att vår ”kampanjjournalistik” kan leda framåt. I fjol uppmärksammade vi bristen på offentliga toaletter, vilket är ett större problem än man kan tro framför allt för äldre människor. Många kan bara röra sig utomhus korta stunder och/eller måste planera sin utevistelse utifrån sina behov. Nu har kommunen äntligen lyssnat och är i färd med att uppföra nya toaletter lite varstans i stan.

Sedan en tid har vi flyttat upp en våning och sänder nu från betydligt luftigare och rymligare lokaler. Här ska finnas två studior, varav en håller på att byggas, den andra är färdig. Här finns också ett trevligare utrymme för gäster samt köksutrustning. Våra tidigare lokaler är helt ombyggda och hela bottenvåningen hyrs av polismyndigheten.

Ni glömmer väl inte bort att höra av er med tips och synpunkter? Enklast är att ringa till mig som är kontaktperson för Seniorradions Vänner – se telefonnummer nedan. Eller till nyhetsansvarige Sven Johansson som nås på 070-696 55 76.

Fortsatt skön vår!
Mats Åmvall
070 672 80 28